Hyppää sisältöön

Mitä ne ovat?

Tietoisuustaidoilla tarkoitetaan hyväksyvää tietoista läsnäoloa nykyhetkessä – tästä siis nimitys läsnäolotaidot. Harjoittaessamme suuntaamme huomiomme ja tarkkaavaisuutemme käsillä olevaan hetkeen, esim. omiin tuntemuksiimme tai ajatuksiimme hyväksyvällä ja uteliaalla asenteella. Kun huomaamme tarkkaavaisuutemme herpaantuneen ja ajatustemme vieneen meidät mukanaan riittää, että huomioimme tapahtuneen ja palautamme huomiomme lempeästi takaisin esim. tuntemuksiimme. Voimme sanoa, että kaiken muun ohella kyseessä on tarkkaavaisuusharjoite: palautamme tarkkaavaisuutemme takaisin omiin tuntemuksiimme vapaaehtoisesti kerta toisensa jälkeen. Kyse ei kuitenkaan ole suorittamisesta, vaan pysähtymisestä; oman kokemuksen tiedostamisesta ja oman sisäisen maailman kuuntelemisesta ja hyväksymisestä hetki hetkeltä.

On hyvä tietää, että tietoisuustaitojen harjoittamisessa ei ole kyse mielen hiljentämisestä tai tyhjentämisestä, tai positiivisiin kokemuksiin pyrkimisestä.  Ajatuksia tulvii mieleen ja huomiomme harhailee – se kuuluu asiaan. Ja elämässä tulee aina vastaan myös vaikeita kokemuksia ja epämukavuutta, nekin kuuluvat asiaan. Kun harjoitamme tietoisuustaitoja, harjoitamme kykyä olla läsnä kokemuksellemme ja hyväksyä se juuri sellaisena kuin se on. Emme hyväksy asioita sen tähden, että haluamme niiden tapahtuvan, vaan koska ne tapahtuvat joka tapauksessa. Hyväksymällä asiat sellaisina kuin ne ovat näemme tilanteen selkeästi, jolloin pystymme tekemään järkeviä päätöksiä ja saamme mahdollisuuden muutokselle. Sen sijaan tapahtuneen kieltäminen, vastustaminen tai välttely estää meiltä mahdollisuuden muuttaa tilannetta, emmekä saa myöskään mahdollisuutta kasvaa sen yli.

Läsnäolotaitojen merkitys korostuu kiireisessä nykyelämässä, jossa arki tuntuu usein loputtomalta suorittamiselta, ja pysähtyminen ja rauhoittuminen voi tuntua mahdottomalta. Tarvitsemme tapoja hellittää hetkeksi, hiljentyä ja rauhoittua aidosti. Kun herättelemme kykyämme tarkkailla mielemme liikkeitä, opimme vähitellen reagoimaan uudenlaisella selkeydellä ja viisaudella. Alamme vapautua vanhoista, totutuista kaavoista ja kuormittavista tavoista.

Jaa somessa: