Hyppää sisältöön

Läsnäoloharjoitteet

Harjoittaessamme tietoisuustaitoja harjoitamme tarkkaavaisuuttamme, eli kykyämme itse valita kohde, johon keskitymme. Liikkeelle lähdetään valitsemalla kohde, johon huomio kiinnitetään; se voi olla oma hengitys, kehon tuntemukset, tunteet, ajatukset tai ympäröivät äänet. Harjoituksen aikana huomio pyritään pitämään valitussa kohteessa uteliaalla ja hyväksyvällä asenteella. Tarkoituksena ei siis ole tyhjentää mieltä tai pysäyttää ajatuksia. Se, että huomio harhailee ja mieleen tulvii ajatuksia, on luonnollista ja kuuluu asiaan; näin mieli toimii. Harjoittamisen aikana hetki, jona huomaamme tarkkaavaisuutemme herpaantuneen ja ajatustemme lähteneen karkuteille on oleellinen, koska nyt pystymme tietoisesti palauttamaan huomiomme lempeästi takaisin esim. hengitykseemme (joka tapahtuu juuri nyt ja tässä). Me siis kerta toisensa jälkeen harjoitamme kykyämme herätä olemaan läsnä omalle elämällemme. Säännöllisen harjoittamisen kautta opimme arjessamme katkaisemaan kaoottisen ajatustemme virran, ja hyväksyvä tietoinen läsnäolo ja hyvinvointi elämässämme lisääntyy.

On hyvä muistaa, että tietoisuustaitojen harjoittaminen ei ole suorittamista eikä harjoittamisen aikana tarvitse pyrkiä mihinkään; se on hyväksyvää tietoista läsnäoloa sen kanssa mitä juuri nyt on, ja pelkkä säännöllinen harjoittaminen riittää lisäämään hyvinvointia.

Koska tietoisuus- ja läsnäoloharjoittamisen hyödyt löytyvät säännöllisen harjoittamisen kautta, suosittelemme osallistumista koulutuksiimme. Näin saat matkallesi mukaan asiantuntevan ohjaajan neuvot ja ryhmän tuen. Koulutus myös kannustaa säännölliseen harjoitukseen useamman viikon ajan.

Voit kuitenkin lähteä liikkeelle kokeilemalla, miltä yksinkertainen harjoitus tuntuu. Yksi kätevä ja aina käsillä oleva apu harjoittelussa on oma hengitys. Kokeile seuraavaa harjoitusta hiljaisessa ja rauhallisessa paikassa.

Tietoinen hengitys -harjoitus

Ota mukava makuu- tai istuma-asento ja pysähdy aistimaan, onko kehossasi kireyttä tai jännitteitä. Anna kehon pehmentyä ja päästä mahdollisuuksiesi mukaan irti kaikista kehosi kireyksistä ja jännitteistä. Kiinnitä nyt huomio hengitykseesi ja aisti, missä kohtaa kehoa tunnet hengityksesi voimakkaimmin; vatsan alueella, rinnassa, tai sieraimissa. Tuo huomiosi kohtaan, jossa tunnet hengityksesi voimakkaimmin, ja aisti tuntemuksia tällä alueella hengittäessäsi. Jos tunnet hengityksesi voimakkaimmin vatsasi alueella, aisti vatsasi liikettä sisään- ja uloshengityksellä. Tai mikäli rinnan alueella, aisti, miten rintasi kohoaa ja laskee hengityksesi tahdissa. Jos taas sierainten alueella, tunne ilmavirta sieraimissasi, miten sisäänhengityksellä ilma on hieman viileämpää kuin uloshengittäessäsi. Hengitä aivan rauhassa, omaan luonnolliseen tahtiisi. Jatka näin muutaman minuutin ajan (tai pidempään). Aina, kun huomaat ajatustesi karanneen omille teilleen riittää, että huomioit tämän ja palauta sitten huomiosi lempeästi takaisin aistimaan hengitystäsi kehossasi (ajatusten karkailu voi toistua lukuisia kertoja, se on ihan normaalia). Päätä harjoitus niin, että tuot huomion kehoosi ja siihen, miltä se tuntuu harjoituksen jälkeen.

Harjoitusäänitteet aikuisille

Istumaharjoitus 5 min

Istumaharjoitus 11 min

Kehoskannaus 19 min

Niin kuin minä myös hän -harjoitus 9 min

Lempeän ystävällisyyden harjoitus 12 min

Lasten ja nuorten tietoisuustaitoäänitteet löydät täältä.

Jaa somessa: