Mielemme on usein täynnä muistoja menneistä tapahtumista ja suunnitelmia ja kenties huoliakin liittyen tulevaan. Hyvin harvoin pysähdymme sen äärelle, mitä juuri nyt tapahtuu ja olemaan läsnä omalle kokemukselle sellaisena kuin se on. Kun harjoitamme tietoisuus- ja läsnäolotaitoja, harjoitamme kykyämme olla läsnä tässä hetkessä, arjessamme ja elämässämme. Lue lisää.
Miten tietoisuus- ja läsnäolotaidot lisäävät hyvinvointia?
Kun kykymme olla läsnä elämän ylä- ja alamäissä kasvaa, opimme vähitellen ymmärtämään itseämme paremmin ja hyväksymään itsemme sellaisena kuin olemme. Saamme keinoja ja kykyä hallita stressiä, ja käyttöömme vapautuu syvältä sisimmästä kumpuavaa läsnäolon voimaa ja rauhaa osaksi jokapäiväistä arkeamme. Kasvavista tietoisuus- ja läsnäolotaidoista hyötyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Lue lisää.
Hyvinvointihyödyt tutkimuksissa
Tietoisuus- ja läsnäolotaitojen hyvinvointihöydyt on osoitettu lukuisissa tutkimuksissa ympäri maailmaa. Suomalaisen pioneeritutkimuksemme tulokset osoittivat tietoisuustaitojen edistävän koululaisten psyykkistä joustavuutta ja sosio-emotionaalista toimintakykyä sekä vähentävän masennusoireita. Myös suomalaisten opettajien parissa tekemässä tutkimuksessamme opettajien itseraportoimat tulokset osoittivat tietoisuustaitojen vahvistavan mm. keskittymiskykyä, läsnäolotaitoja ja tunteiden tunnistamista. Lue lisää.
Kuinka harjoitella?
Tietoisuus- ja läsnäolotaitoja voi harjoitella, kuten mitä tahansa muita taitoja. Voimme yksinkertaisesti pysähtyä huomaamaan, mitä mielessämme liikkuu ja mitä kehossamme tunnemme. Paras tapa päästä jyvälle tavoista harjoittaa näitä taitoja on harjoitella osaavan ohjaajan ohjauksessa. On kuitenkin monia helppoja tapoja kokeilla läsnäoloa itsenäisesti – vaikka heti. Lue lisää.